Så väljer du rätt husmodell
Har du bestämt dig för att köpa ett nytt hus? Då väntar en spännande tid med att planera ditt framtida boende!
Vilken typ av hus ska man välja? Att välja husmodell kan vara både roligt och svårt på samma gång. För en del är storleken på huset eller själva planlösningen det viktigaste, medan andra bryr sig mer om husets utseende eller atmosfär. Det här är ett avgörande beslut som bör fattas tidigt i processen när man planerar att bygga nytt hus.
Läs mer! Allt om att bygga nytt hus
Här har vi samlat de bästa tipsen för hur du väljer rätt husmodell utifrån dina behov och önskemål.
Är du osäker på vad de olika husmodellerna innebär? Ingen fara! Vi har också gjort en sammanställning över olika hustyper och vilka för - och nackdelar varje modell har längre ned på sidan.
7 tips för att välja rätt husmodell
- Utgå från dina behov - nu och i framtiden.
Börja med att titta på dina och din eventuella familjs behov, och specificera vad som är viktigast för er. Tänk också på hur du tror att behoven kommer att förändras under de närmaste tio åren. Kanske behöver du ett hus att växa i, eller en husmodell som kan anpassas med tiden? Olika faser i livet och förändrade familjekonstellationer skapar nya krav och behov, och det är smart att säkerställa att den husmodell du väljer också kan anpassas i framtiden.Ta gärna hjälp av frågorna nedan för att komma igång:
Hur stor boyta behöver ni? Vad värdesätter ni mest: stora öppna ytor för umgänge eller flera avskilda rum?
Antal våningar - funkar det för er att ha boendet fördelat på flera våningar? Vill ni ha en enplans- eller tvåplansvilla?
Rum & funktioner - vilka olika rum och funktioner är viktiga för er? Behöver ni extra arbetsrum eller hobbyrum? Hur många sovrum och badrum behövs?
Uteplats, garage & förvaring - har ni behov av särskilda förråd eller förvaringsutrymmen? Vill ni ha garage, altan eller andra tillägg till huset?
-
Titta på tomtens förutsättningar
Din tomts läge och förutsättningar spelar såklart en stor roll för vilken husmodell du kan bygga. Här är några viktiga saker att tänka på:Krav och regelverk: Om du bygger huset på ett planlagt område behöver du ha koll på vad detaljplanen säger: Finns det särskilda krav och riktlinjer för husets placering och utförande? Exempelvis hur högt huset får vara eller byggnadens maximala storlek.
Tänk på att även om det står “enplanshus” i detaljplanen så får man faktiskt bygga 1,5-planshus med minst 38 graders taklutning. Det är många regler som påverkar ditt husbygge så det är viktigt att i ett tidigt skede, tillsammans med husleverantören, reda ut exakt vad som gäller kring byggnadshöjd, totalhöjd och antal plan.Tomtens topografi: Tomtens vegetation och storlek påverkar såklart också valet av husmodell. En villatomt i ett stadsplanerat bostadsområde har andra förutsättningar jämfört med en naturtomt. Förutom regelverken behöver du också ha koll på vilket markarbete som behöver göras på tomten, och om det påverkar husets konstruktion och storlek.
Omgivningen: Vill du att huset ska vara i en viss stil för att passa in i omgivningen? Titta både på den omkringliggande miljön och naturen samt eventuella grannhus. Ofta känner man tydligt vilka husmodeller som passar in och vilka som inte gör det.
Väderstreck: Tomtens väderstreck och solens gång är viktiga faktorer att ta hänsyn till i både valet av husmodell och placeringen av huset. Fundera på vad du värdesätter mest: Vill du ha en altan för att kunna äta frukost i solen, eller är det viktigare med en stor uteplats med sol på kvällar och eftermiddagar? Med rätt husmodell och placering kan man ofta hitta lösningar som tar tillvara på soltimmarna på olika sätt runt huset.
-
Se över dina ekonomiska förutsättningar.
Att bygga ett nytt hus är en stor investering, och det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring alla kostnader. En del resonerar att ett nytt hus är en investering för livet och att det är värt att lägga lite extra pengar för att kunna bygga sitt drömhus. Andra har mindre ekonomiska resurser och behöver göra kostnadseffektiva val för att ha råd.Det viktigaste rådet är därför att utgå från dina egna ekonomiska förutsättningar: Hur mycket kan du lägga in som kontantinsats? Hur stort lån kan du ta, givet olika räntor och låneupplägg? Att ha en ungefärlig summa för vad huset får kosta är en viktig parameter att ha med sig när du väljer husmodell.
-
Besök visningshus
Ta tillfället i akt att besöka visningshus från flera olika hustillverkare. Dels för att få en känsla av hur atmosfären, kvaliteten och planlösningarna skiljer sig åt mellan olika hustillverkare. Dels för att se hur olika husmodeller och hustyper ser ut och fungerar i praktiken.Det är mycket lättare att bilda sig en uppfattning om vad man gillar och vad som passar ens behov när man besöker ett hus i verkligheten jämfört med att titta på bilder och planskisser.
Tips! Se vilka husvisningar / visningshus som finns just nu för Älvsbyhus!
-
Välj en hustillverkare som du har förtroende för
Eftersom det är en stor investering att köpa ett nytt hus är det viktigt att det blir en trygg och säker affär. Kolla därför upp att den hustillverkare du väljer är seriös och långsiktig. Kontrollera företagets ekonomiska historik och hur länge de har funnits på marknaden. Bra källor för bolagsinformation är t ex allabolag.se, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.Ta gärna referenser från andra andra kunder, seriösa hustillverkare ska kunna dela kontaktuppgifter till referenskunder.
Läs mer: Så väljer du rätt hustillverkare.
-
Anpassa huset till dina behov
Oavsett vilken husmodell och hustillverkare du väljer så kan du nästan alltid göra olika tillval och justeringar som gör stor skillnad på intrycket och upplevelsen av husmodellen.Ibland kan det vara en bättre lösning att välja en billigare husmodell och lägga till tillval och anpassningar som gör att huset blir rätt för dina behov, än att välja en dyrare husmodell där du inte har råd eller möjlighet att göra egna anpassningar.
Läs mer! Tillval som gör ditt hus personligt.
-
Ta hjälp - om du behöver det!
Har du följt alla råden ovan, men känner dig fortfarande villrådig? Då kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Det går att få många goda råd från familj och vänner som bor i hus. Fråga vad de uppskattar mest och minst med sina hus. Vad skulle de vilja förändra? Vad skulle de prioritera om de köpta nytt hus idag? Deras svar kan hjälpa dig att tydligare se dina egna behov och önskningar.Behöver du mer hjälp kan du boka tid för rådgivning hos utvalda hustillverkare. De är proffs på både boendefrågor och har stor kunskap om sina husmodeller.
Guide till olika husmodeller
Vill du bo i ett parhus eller i en egen enskild villa? Tillhör du de som älskar att ha boendet uppdelat på två våningsplan, eller tycker du att det är besvärligt med trappor i bostaden?
Här har vi sammanställt för- och nackdelar med olika hustyper. En perfekt guide för dig som är osäker på vilken husmodell du ska välja, liksom för dig som inte bott i hus tidigare och inte hunnit fundera över vad olika husmodeller innebär.
Enplanshus / enplansvilla
Enplanshus är praktiska, tillgängliga och yteffektiva. Många väljer enplansvillor för att ha hela boytan samlat på ett våningsplan och slippa spring i trappor. Men det finns många fler fördelar - och ett par nackdelar - med att välja ett enplanshus istället för ett flerplanshus.
Fördelar med enplanshus
- Lättare att skapa en bra planlösning när man bara har ett våningsplan att tänka på. Du behöver inte fundera på vart trappan ska placeras och vilka rum som ska vara på respektive våningsplan.
- Du slipper trappor och spillytor vilket gör huset mer yteffektivt.
- Alla rum är lättillgängliga då de är samlade på samma våningsplan, det kan vara extra skönt när man blir äldre.
- Enplanshus är att föredra för rullstolsburna som kan ta sig till alla rum utan speciallösningar.
- 1-våningshus är barnvänliga. Du behöver inte oroa dig för att barn skadar sig eller faller ner för en trappa.
- Priset kan vara en fördel eftersom de billigaste husmodellerna oftast är mindre enplanshus.
- Många uppskattar att alla rum har markkontakt och att man kan se eller nå trädgården oavsett vart i huset man är.
Ett enplanshus ger en kortare och mindre skugga. Det ger fler soltimmar i trädgården och runt huset, vilket många uppskattar.
Nackdelar med enplanshus
- Enplanshus kan upplevas mer utspritt med alla rum på samma våning och det kan också upplevas som att det ger färre möjligheter till egna utrymmen.
- Med äldre barn eller flera generationer som bor tillsammans kan det vara skönt att dela upp boendet på flera våningar.
- Enplanshus kan gånger vara dyrare per kvm boyta att bygga jämfört med ett flerplanshus, det gäller särskilt om man har en tomt som kräver mer markarbete.
- Utsikten kan vara sämre från ett lägre hus.
- Enplanshus tar upp en större del av tomten och du har mindre yta kvar till trädgård, aktivitetsplatser och andra byggnader som förråd odyl.
- Ofta mer insyn i ett enplanshus eftersom alla fönster ligger på marknivå.
Läs mer: Här hittar du alla våra enplanshus.
Tvåplanshus
2-plansvillor ger större rymd och boyta jämfört med 1-plansvillor och 1,5-plansvillor. Många väljer tvåplanshus för flexibiliteten - det finns oftast fler valmöjligheter för hur man disponerar, och delar upp, bostadsytan. Tänk på att det inte är alla planerade bostadsområden som tillåter tvåplanshus, så börja med kolla upp vad som gäller för din tomt.
Fördelar med tvåplanshus / tvåplansvillor:
- Fördelen är nästan dubbelt så mycket boyta som i ett enplanshus.
- Det är enklare att dela upp och skapa olika utrymmen i bostaden, till exempel privata utrymmen med sovrum på övervåningen och allmänna ytor som kök och vardagsrum på bottenvåningen.
- Familjer med äldre barn uppskattar ofta att kunna ha separata våningsplan med mer eget privat utrymme.
- Fördelen med ett 2-planshus jämfört med ett 1,5-planshus är att du slipper snedtak. Du kan också ha lika mycket fönster på övre plan som på bottenvåningen.
- Det är lättare att möblera en 2-plansvilla jämfört med 1,5-plansvilla eftersom det är rymligare och du inte behöver ta hänsyn till snedtaket.
- Kvadratmeterpriset är oftast lägre för ett tvåvåningshus jämfört med ett enplanshus, särskilt om man har en tomt som kräver mer markarbete.
- En stor fördel med tvåplanshus är att de tar upp en mindre del av tomten, vilket ger en större yta kvar för trädgård och andra byggnader.
- Oftast har du mindre insyn och bättre utsikt från ett tvåvåningshus.
Nackdelar med tvåplanshus / tvåplansvillor:
- En nackdel med tvåplanshus jämfört med enplanshus är att det blir mer spring i trappor och många upplever att det ofta samlas en hög med grejer som ska flyttas mellan våningarna.
- Trappan kan vara en utmaning att planera in. Det kan också bli mer spillytor runt trappan, vilket gör huset mindre yteffektivt.
- Det finns oftast färre tvåvåningshus bland de allra billigaste husmodellerna.
- Det är oftast dyrare att bygga ett tvåvåningshus än ett 1,5-planshus eftersom det är större fasadyta.
- En nackdel med tvåplanshus är att de inte är lika tillgängliga som enplanshus. Det gäller både för äldre och sjuka som har svårt att gå i trappor, liksom för rullstolsburna som behöver speciallösningar för att ta sig mellan våningsplanen.
- Tänk också på att du måste handikappanpassa bottenvåningen i flervåningshus, det innebär t ex att du måste ha toalett och badrum på entéplanet.
- När man har små barn kan trappan i flerplanshus vara en utmaning och du kan behöva barnsäkra trappan eller arrangera om boendet under perioder.
- Ett tvåvåningshus ger mer skugga på tomten än en enplansvilla.
Tips! Alla Älvsbyhus 1,5-planshus går att få med 34 graders vinkel, och räknas då som 2-planshus - se våra husmodeller med två plan här.
1,5-planshus
1,5-plansvillor är ett populärt husval som kombinerar det bästa från en- och tvåplanshus. Större boyta till ett lägre pris är det som lockar mest. En del hustillverkare säljer dessutom 1,5-planshus med oinredd övervåning, det ger dig som köpare möjlighet att skjuta på en del av den initiala kostnaden och inreda övervåningen längre fram.
Fördelar med 1,5-planshus:
- Fördelen jämfört med enplanshus är fler kvadratmeter till boyta och flexibiliteten att sprida ut rummen på två våningar.
- Med flera våningsplan är det enklare att dela upp och skapa olika utrymmen i bostaden, till exempel privata utrymmen med sovrum på övervåningen och allmänna ytor som kök och vardagsrum på bottenvåningen.
- Familjer med äldre barn uppskattar ofta att kunna ha separata våningsplan med mer eget privat utrymme.
- 1,5-planshus är oftast det billigaste alternativet om man ser till priset per kvadratmeter boyta. Enplanshus blir ofta dyrare för att det är mer markarbete, och tvåplanshus blir ofta dyrare för att det är större fasadytor.
- Du får mer tomt över än om du skulle ha byggt ett 1-planshus med motsvarande boyta, så du får ger en större yta kvar för trädgård och andra byggnader på tomten.
- Du får lite mindre insyn och oftast lite bättre utsikt från en 1,5-plansvilla jämfört med ett enplanshus.
Nackdelar med 1,5-planshus:
- Mer spring i trappor och grejer som ska flyttas mellan de olika våningsplan, vilket inte alla uppskattar.
- Många 1 ½-plansvillor har snedtak och sluttande väggar som kan vara lite svårare att möblera med garderober, våningssängar odyl.
- Det kan vara svårt att hitta en bra placering av trappan, eftersom du måste ta hänsyn till takhöjden.
- En nackdel med 1,5-planshus är att de inte är lika tillgängliga som enplanshus. Det gäller både för äldre och sjuka som har svårt att gå i trappor, liksom för rullstolsburna som behöver speciallösningar för att ta sig mellan våningsplanen.
- Tänk på att du måste handikappanpassa bottenvåningen, det innebär t ex att du måste ha toalett och badrum på entéplanet.
- När man har små barn kan trappan i flerplanshus vara en utmaning och du kan behöva barnsäkra trappan eller arrangera om boendet under perioder.
- 1,5-planshus ger lite mer skuggor på tomten än en enplansvilla.
Det är lite sämre ljusinsläpp på övervåningen i 1,5-planshus jämfört med 2-planshus.
Läs mer! Se alla 1,5-planshus från Älvsbyhus.
Vinkelhus
Vinkelhus är en form ett hus där huskropparna ligger i vinkel mot varandra. Vanligast är att vinkelhus är i ett plan, men det finns även hustillverkare som erbjuder vinkelhus i 1,5- och 2-plan.
Vinkelhus kan byggas i både ett- eller flera plan. Läs mer om fördelar- och nackdelar med antalet våningsplan under respektive hustyp ovan.
Fördelar med vinkelhus:
- Den stora fördelen - och skillnaden - med vinkelhus jämfört med andra husmodeller är att husets vinkel skapar en skyddad uteplats. Rätt placerad får du en solig uteplats där huskropparna skyddar mot både insyn och vind.
- Många vinkelhus har en generös boyta och upplevs som öppna och flexibla. Det är oftast enkelt att skapa avskildhet för barnen i husets ena ände.
Nackdelar med vinkelhus:
- Nackdelen med vinkelhus är att de kan vara lite dyrare och de tar en relativt stor del av tomten i anspråk.
- Vinkelhus är också känsligare för tomter som lutar, och det kan därmed krävas uppfyllnad eller sprängning på en större del av tomten.
Läs mer! Se alla vinkelhus från Älvsbyhus.
Parhus
Parhus är två hus som är sammanfogade till en enhet, så att de sitter ihop som ett hus. Parhus är en bra lösning för den som exempelvis vill bygga ett tvåfamiljshus tillsammans med släkt eller vänner. Det är ett boende som passar dig som vill ha social gemenskap och gillar att bo nära andra. Parhus är också en vanlig lösning när man bygger fritidshus eller fjällstugor tillsammans med andra. Parhus kan vara både en- och flerplanshus.
Hos många hustillverkare kan många husmodeller även byggas som parhus. Läs mer om fördelar- och nackdelar med antalet våningsplan under respektive hustyp ovan.
Fördelar med parhus:
- Parhus är ett kostnadseffektivt alternativ som ger mycket bostad för pengarna. Eftersom det oftast är två familjer som delar på kostnaderna, är ett gemensamt parhus vanligtvis billigare än att bygga än om varje familj skulle bygga varsin egen villa.
- Parhus ger närhet till grannarna. Det kan vara praktiskt och kul att bo nära varandra, oavsett om man är släkt eller vänner. Oftast delar man på ansvar för underhåll av huset och trädgården.
Nackdelar med parhus:
- En nackdel med parhus är att det kräver större byggyta på tomten.
- De tekniska kraven för att bygga parhus skiljer sig åt från att bygga en ensam villa. Se till att du har koll på vilka krav som gäller där du vill bygga ditt hus, och välj en hustillverkare som kan hjälpa dig med alla detaljplanekrav och bygglovsmässiga krav.
Läs mer: Se alla våra parhus.
Fritidshus
Skillnaden mellan att bygga ett fritidshus och ett hus för permanentboende är inte så stor idag. Även om byggreglerna inte ställer lika höga krav på ett fritidshus som ett permanentboende så håller de flesta nybyggda fritidshus samma byggstandard som vanliga hus.
Det innebär att de allra flesta husmodeller funkar bra som fritidshus, men av ekonomiska skäl väljer många mindre och yteffektiva husmodeller till sina fritidshus.
Ett fritidshus kan vara många olika saker idag: en liten sommarstuga på landet, en vinterbonad fjällstuga eller ett lyxigt skärgårdshus. På samma sätt som när du bygger ett vanligt hus behöver du som ska bygga ett fritidshus fundera igenom vilka behov och krav som du och din eventuella familj har på fritidsboende. Därefter kan ni börja titta på olika husmodeller.
Läs mer om fördelar- och nackdelar med antalet våningsplan under respektive hustyp ovan.
Läs mer! Se alla Älvsbyhus fritidshus!
Beställ vår huskatalog
Helt utan kostnad